Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРО КОНТРОЛЬ ЗА ВОДОПОСТАЧАННЯМ НАСЕЛЕННЯ

Дата: 03.07.2024 10:04
Кількість переглядів: 42

Фото без описуОдним із пріоритетних напрямків роботи Роменського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області залишається контроль за забезпеченням населення питною водою гарантованої якості.

З метою запобігання епідемічних ускладнень , можливого поширення інфекційних захворювань, пов’язаних із забрудненням питної води, Роменським  районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проводиться ряд заходів в межах наданих повноважень. В зв’язку з дією мораторію на проведення заходів державного нагляду (контролю) на час дії військового стану фахівцями управління надається методична та консультативна допомога територіальним громадам під час комісійних обстежень, ініційованих керівництвом  ТГ

В 2023 році на виконання рішень РНБО України, регіональної та місцевих комісій з питань ТЕБ та НС були організовані та проведені спільно з органами місцевого самоврядування  комісійні обстеження 7 суб’єктів централізованого водопостачання , а саме: проведено   20  перевірок   на вказаних суб’єктах ( першочергово та по виконанню  пропозицій наданих  в довідках ). За результатами  комісійних обстежень було надано  60 пропозицій.

Основні невідповідності вимог санітарного  законодавства та нормативно-технічних актів, виявлені під час обстежень  об’єктів централізованого водопостачання:

- не забезпечено належний санітарний стан та належне облаштування зони санітарної охорони  першого поясу (відсутня огорожа, не покошена трава) ;

- не забезпечене належне утримання камер/ споруд гирла свердловини (не проведений поточний ремонт, побілка, відсутні герметичні люки що зачиняються на замок);

- свердловини не обладнані пробовідбірними кранами та/чи іншими контрольно-вимірювальними приладами;

- не створено запас дезінфікуючих засобів;

- не проводиться медичний огляд, відповідальних осіб, з обслуговування джерел водозабору;

- не проводиться   лабораторний контроль  питної води  з артсвердловини  по радіаційним показникам . Відсутній  паспорт  радіаційної  якості питної води .

Водоносний горизонт, не відповідає нормативним вимогам ДСанПін 2.2..4-171-10, за –санітарно-хімічними показниками безпеки (за  вмістом заліза загального та загальною жорсткістю) – вода потребує доочистки – джерела  централізованого водопостачання сільських поселень .  Не  обладнані  приладами  доочистки води.

За результатами проведених комісійних обстежень підготовлено та направлено на  ім’я  керівників  комунальних підприємств, громадських організацій,  листи з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.  Виконання наданих пропозицій взято на контроль. На даний час виконано значний обсяг запропонованих заходів (проведено ремонт , заміну  огородження,  прибирання  території зони санітарної охорони радіусом 30 м,   приведені в належний санітарний стан  шахти свердловин , розроблені робочі програми виробничого лабораторного контролю).

Протягом 2023 року проведено обстеження 31 колодязя громадського користування. В ході комісійних обстежень  встановлено, що паспортизація колодязів громадського користування, з оформленням санітарних паспортів, проведена. Основні невідповідності вимог санітарного  законодавства та нормативно-технічних актів, виявлені під час обстежень  об’єктів  нецентралізованого водопостачання:

- влаштування значної кількості колодязів громадського користування, не відповідають   вимогам додатку 7 ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (незадовільний санітарно-технічний стан споруди, відсутні відро та лавка для відра, коловорот чи трос; не облаштована / зруйнована відмостка, відсутня огорожа, тощо);

- щорічне планове обстеження споруд нецентралізованого водопостачання, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекція; відомчий лабораторний контроль безпечності та якості питної води (два рази/рік, згідно вимог п. 5.2 ДСанПіН 2.2.4-171-10)  проводиться не в повному обсязі (як правило проводиться лише лабораторний контроль та дезінфекція  тих колодязів, проби яких не відповідали нормативним вимогам за мікробіологічними показниками безпеки). Виробничий лабораторний контроль води питної здійснюється за угодами з іншими лабораторіями, зокрема  Роменським  відділом  ДУ «Сумський  обласний центр  контролю  та профілактики  хвороб  Міністерства  охорони здоровя  України».

Проби води, з колодязів громадського користування, в більшості випадків, не відповідають нормативним вимогам за мікробіологічними та санітарно - хімічними (нітрати та загальна жорсткість) показниками безпеки.

Пропозиції   по забезпеченню населення питною водою гарантованої якості з об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання до керівників відповідних служб :

  1. Продовжити комісійні перевірки об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання в 2024 році.

  2. Забезпечити виконання пропозицій за результатами комісійних обстежень в 2023-2024 р об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання.

  3. Забезпечити проведення профілактичної дезінфекції з подальшим лабораторним контролем якості та безпечності питної води після ліквідації аварійних ситуацій.

  4. Забезпечити затвердження програм виробничого контролю об’єктів централізованого водопостачання та проведення виробничого контролю у відповідності до затверджених програм.

  5. Забезпечити проведення медичного огляду працівників, задіяних в обслуговуванні об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання.

  6. Забезпечити виділення коштів для проведення  лабораторного контролю проб питної води  з артсвердловин  по радіаційним  показникам.

  7. Забезпечити об’єкти централізованого та нецентралізованого  водопостачання достатньою кількістю дезінфікуючих засобів для проведення планової (весна, осінь) та позапланової ( по епідемічних показниках) дезінфекції.

  8. Забезпечити виділення коштів для облаштування санітарно-технічного стану  громадських шахтових колодязів відповідно санітарних вимог.

  9. Забезпечити огородження зони санітарної охорони І-поясу та утримання його території в належному санітарному стані.

  10. Забезпечити утримання джерел водопостачання у відповідності до Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України, затверджених Наказом Державного Комітету України по житлово-комунальному господарству  №30 від 05.07.1995 року.

Забезпечення населення безпечною питною водою є одним із пріоритетних завдань, робота в цьому напрямку триває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь