A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПІД ЧАС «КРУГЛОГО СТОЛУ» ОБГОВОРЕНО ПРОБЛЕМУ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Дата: 03.12.2021 13:50
Кількість переглядів: 319

Фото без опису2 грудня, з нагоди  Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, в рамках проведення на території селищної ради комплексу  інформаційних заходів по реалізації Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка проходить з 25 листопада по 10 грудня, під керівництвом першого заступника голови селищної ради Ольги ХИЖНЯК організовано засідання «круглого столу» під назвою: «Розірви коло насильства» до якого залучено всіх суб’єктів взаємодії з питань попередження та оперативного реагування на прояви та факти насильства в громаді.

В обговоренні  питань  щодо оперативного реагування на прояви насильства, в тому числі домашнього насильства та насильства за ознакою статі, та попередження потрапляння в такі ситуації,  а  також проблеми протидії торгівлі людьми, взяли участь фахівці освіти, соціального захисту, поліції, служби пробації, служби у справах дітей,  представників безоплатної правової допомоги та засобів масової інформації, громадськість.  

В ході розгляду питання, зосереджено увагу на необхідності активізації інформаційної та просвітницької роботи з питань попередження насильства безпосередньо за місцем проживання родин,  особливо які перебувають у складних життєвих обставинах.

Поточного року на території громади організовано та здійснено 27 заходів щодо профілактики та попередження насильства в сім’ї. Забезпечено проведення корекційної роботи з особами, які вчинили насильство в сім’ї та жертвами домашнього насильства. Здійснюються комплексні заходи щодо активного залучення дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, до роботи в гуртках. Діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, знаходяться під постійним контролем. Суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству проводиться просвітницько-інформаційна робота шляхом проведення лекцій, бесід, тренінгів, індивідуальних консультацій, зустрічей для учнівської та студентської молоді, сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, вихованців дитячих будинків сімейного типу за місцем проживання у питаннях ведення здорового способу життя, раціональному вирішенні можливих сімейних проблем та конфліктів, створенні нормального психологічного мікроклімату в сім’ї, запобіганню розлучень, профілактики насильства над дітьми у сім’ях, торгівлі людьми та жорстокому поводженню, з гендерних питань, народних традицій та звичаїв. В квітні створено мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги.

З метою привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім'ї і жорстокого поводження з дітьми, з 25 листопада по 10 грудня в рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», на території Липоводолинської селищної територіальної громади проводиться низка заходів: роз’яснювальна робота з дітьми, які потребують соціального захисту та з особами що є опікунами та батьками дітей; профілактичні заходи та бесіди, спрямовані на інформування молоді, розповсюдження буклетів, пам’яток громадських організацій, які займаються вирішенням проблеми протидії насильству в сім’ї та торгівлі людьми. Особлива увага звертається  національно-патріотичному  вихованню, зокрема передбачено використання у виховній роботі кращих традицій та звичаїв українського народу, допомогу дитині визначити, чим саме її сім’я, школа, вулиця, місто найкращі, чому наша країна нам дорога. 

Довідково:

Насильство в сім'ї, як визначено у Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров'ю. Фізичне та психологічне насильство є найбільш розповсюдженими видами насильства, на які припадає 95 % випадків.

Серед осіб, що скоюють насильство в сім’ї, більшість складають чоловіки. У багатьох випадках як жінки, так і чоловіки, особливо у сільській місцевості, не обізнані з політикою держави щодо неприпустимості чинення насильства у сім’ї. Потерпілі жінки практично не знають своїх прав, в свою чергу чоловіки у повній мірі не усвідомлюють протиправність своїх дій.

Не менш болючішою є і проблема насильства над дітьми. Загалом, у світі щорічно внаслідок домашнього насильства гине щонайменше 31 тисяча дітей віком до 15 років.  Протидію насильству ускладнює те, що випадки жорстокого поводження відносно дітей досить складно виявити. Діти рідко наважуються зізнатись, що стали об’єктом насильства. Частіше за все це викликається як елементарним незнанням законодавства та своїх прав, так і сприйняттям жорстокого поводження з боку інших членів сім‘ї як належного. Багато хто з  дітей схильні виправдовувати батьківську жорстокість своїми власними недоліками – неслухняністю, поганим навчанням, поганою поведінкою.

Діти, які живуть в умовах насилля, відрізняються від своїх однолітків за такими ознаками: замкнутість, демонстрація повної відсутності страху, неврівноважена поведінка, агресивність, схильність до нищення й насильства, уповільнене мовлення, нездатність вчитися, надто висока зрілість та відповідальність у порівнянні зі звичайними для цього віку, уникання однолітків, бажання гратися лише з маленькими дітьми, занизька самооцінка, тривожність, намагання справити враження людини, що живе в злиднях, демонстрація страху перед появою батьків, страх фізичного контакту, острах іти додому, депресія, спроби самогубства, насильство по відношенню до свійських тварин, та взагалі до більш слабших істот, почуття провини за отримання фізичних ушкоджень

Люди часто не усвідомлюють, що насильство - це не тільки побиття, а й постійне приниження, образи, лайки. Нерідко скривджені вважають, що така їхня доля - зазнавати насильства, і вони мусять це терпіти. Таку позицію займати не варто, бо зазвичай кривдники не відразу вдаються до фізичних засобів впливу на жертву, однак, не зітнувшись із опором, натомість відчувши вседозволеність, переходять від словесної критики до фізичного насильства.

Законодавством України передбачено ряд заходів  соціального характеру, направлених для усунення причин і умов здійснення насильства, а також медико-санітарної реабілітації жертв насильства.

Досить багато людей, над якими чинять насильство, не наважуються йому протистояти. Тим часом законодавство гарантує кожній особистості широкі права та свободи й захист від їх порушення. Законодавтво передбачає і покарання осіб, які чинять насильство в сім'ї, і заходи щодо надання допомоги потерпілим.

Таким чином, подолання такого негативного явища як насильство в сім’ї можливе лише за умови об’єднання зусиль і державних органів та установ.

2 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з рабством. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини. Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет. Перераховувати можна довго. Тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо. У ситуації, що складається найнезахищенішими стають діти. Сьогодні визначені пріоритетні напрями з цього питання:

- проведення первинної профілактики з питань торгівлі людьми;

- сприяння самопізнанню, самореалізації, самоствердженню і самовдосконаленню особистості;

- розвиток навичок відповідальної і водночас безпечної поведінки, умінь адекватного прийняття рішень у різноманітних, в т.ч. складних життєвих ситуаціях;

- визначення та формування громадянської позиції особистості.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь