A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ:

Дата: 12.08.2021 14:12
Кількість переглядів: 619

НАТАЛІЯ КІЯШКО: ПРО НЮАНСИ ОДНОРАЗОВОГО ДЕКЛАРУВАННЯ.

Із набранням чинності 21 липня 2021 року Закону України від 15.06.2021 №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», фізичні особи матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, та з яких не були сплачені податки та збори, до 1 січня 2021 року, - повідомила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія КІЯШКО.

Вона зауважила, що важливими особливостями добровільного декларування активів є те, що подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. При цьому, у такій декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Процес одноразового добровільного декларування відбуватиметься у період з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Особи, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства та/або міжнародних договорів, не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, мають право подати одноразову добровільну декларацію у визначений Законом час.

Очільниця податківців проінформувала про ставки оподаткування доходів, що будуть задекларовані в рамках одноразового (спеціального) добровільного декларування. Вони будуть наступні: 5% – загальна ставка одноразового збору, 9% – для закордонних активів, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Для зручності платників податків такі декларації подаватимуться декларантом в електронній формі.

 

АКТИВИ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ДОБРОВІЛЬНОМУ ДЕКЛАРУВАННЮ

Як повідомила начальник Головного управління ДПС у Сумській області Наталія КІЯШКО,  відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» одноразове добровільне декларування  представляє окремий порядок декларування фізичною особою належних їй грошових коштів, майна та майнових прав.

Згідно з Законом, добровільному декларуванню підлягають грошові активи фізичної особи, майно/майнові права, які відповідають наступним критеріям:

- розміщені на території України та/або за її межами;

- були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні;

- з яких не були сплачені податки та збори, або сплачені не в повному обсязі;

- які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

Керівник установи зауважила, що добровільному декларуванню підлягають не всі грошові активи фізичної особи, майно/майнові права, а лише ті, які відповідають вказаним критеріям. Якщо грошові кошти, майно чи майнові права, отримані легально і при їх отриманні було сплачено відповідні податки чи збори, то додатково декларувати їх непотрібно.

Зазначила, що добровільне декларування не стосується державних службовців, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2010 року, подавали або мають подавати декларації з метою запобігання корупції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь