A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

БЕЗПЕКА ПРАЦІ ПІД ЧАС ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ

Дата: 19.03.2021 08:55
Кількість переглядів: 389

Фото без описуНедригайлівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області інформує:

Весняно-польові роботи - напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зокрема, у березні – квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується біля 35 відсотків річного обсягу польових тракторних і, майже така ж частка транспортних робіт. У цей час пожвавлюються також інші роботи в агропромисловому виробництві. Зростає, в порівнянні із зимовими місяцями, кількість зайнятих на ручних роботах працівників, у першу чергу, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи посівних та інших машинно-тракторних агрегатів. Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці і в наслідок неналежної організації робіт.

 За попередні три роки в Україні близько 25 відсотків важкотравмованих у сільському господарстві припадає на березень-травень, і найчастіше ці травми трапляються при виконанні робіт на полях. Найпоширенішими причинами нещасних випадків є: допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань із питань охорони праці; невиконання вимог інструкцій з охорони праці, а також незадовільний технічний стан машин, сільськогосподарської техніки і обладнання.

Умови праці у сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. В основному польові роботи виконуються на значній відстані від центральних садиб і тракторних бригад. Через це понижується контроль за безпекою працюючих зі сторони адміністрації господарств. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Під час виконання весняно-польових робіт працівникам доводиться проводити цілий комплекс заходів із застосуванням мінеральних добрив, гербіцидів, протруювачів, які використовуються при виконанні підживлення посівів, протравлення та перевезення насінного матеріалу, сівби, а це роботи з застосуванням отрутохімікатів. Перед початком виконання вище перелічених робіт працівникам необхідно пройти медичний огляд та відповідні інструктажі з охорони праці. Керівникам і спеціалістам підприємств слід контролювати виконання всіма працівниками норм охорони праці, у тому числі й забезпеченість та носіння спеціального одягу, використання засобів індивідуального захисту.

Виходячи із аналізу причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики можуть стати: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірка знань із питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту. Вище перелічені заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат, в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

Отже, роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, які використовують найману робочу силу, інженерам з охорони праці на передодні розпалу весняно-польових робіт необхідно вжити заходів та посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму в поточному році, організувати роботу згідно Правил з охорони праці в сільськогосподарському виробництві, дотримуватись нормативних актів з охорони праці, адже з настанням літнього періоду інтенсивність роботи в полі значно збільшується, потребуючи постійної уваги щодо забезпечення безпечної організації праці.

Олександр Макаренко.

cтраховий експерт з охорони праці Недригайлівського

відділення УВД ФСС України у Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь