Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

26 КВІТНЯ — 34 РІЧНИЦЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 23.04.2020 08:33
Кількість переглядів: 689

Фото без описуНезважаючи на те, що час потроху віддаляє нас від чорної - не лише для України, але й всього світу - дати 26 квітня 1986 року, найбільша радіаційна катастрофа сучасності продовжує негативно впливати на життєдіяльність значної частини населення країни. Безумовно, держава не забуває про свій обов'язок перед людьми, які зазнали згубної дії радіації.

Але проблеми важким тягарем лягають на економіку. В результаті простежується недостатні обсяги видатків на соціальний захист - постраждалих громадян і реалізацію державних програм з мінімізації її наслідків. Та найбільшу тривогу викликає той факт, що, за висновками вчених і медиків, погіршується здоров"я нації. Тож проблеми, обумовлені Чорнобильською катастрофою, яка сталася 34 роки тому,  не стають менш гострими,  їх актуальність не зменшується.

Соціальні наслідки аварії не мають преценденту в історії людства і потребують посиленої уваги, ефективної діяльності на всіх ступенях захисту потерпілого населення. Також викликає серйозне занепокоїння тенденція до збільшення числа хворих серед ліквідаторів та постраждалих, а також зростання інвалідності серед чорнобильців.  

У результаті Чорнобильської катастрофи радіоактивного забруднення зазнали 2294  населених пункти,  розташованих на територіях  77 районів   12  областей.  За статистичними даними найбільше хворих ліквідаторів живе у Києві, Сумській та Донецькій областях.  Одні з найнижчих показників здоров"я у громадян, які мешкають на забруднених територіях Сумщини та Рівненщини.

На сьогодні в районі   мешкає  202 особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яких: 114 осіб  це учасники ліквідації аварії (I  категорії -  14 чол., II категорії -67 чол., та III категорії - 33 чол.). Серед вказаних категорій 14 осіб за станом здоров»я  мають інвалідність. Також 2 особи є потерпілими від чорнобильської катастрофи 1 категорії, які також  мають інвалідність. 53 потерпілих громадян віднесені до третьої категорії - це переселенці з зони радіаційного забруднення  та 30 це діти, постраждалих батьків. Чотири особи мають статус дружини особи, смерть якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою. Із числа жителів району відсутні особи, які загинули при ліквідації аварії на ЧАЕС. Протягом 34 років після аварії на ЧАЕС на території району померло 58 осіб, які приймали участь у ліквідації аварії і більша частина   причиною смерті мали захворювання одержані під час ліквідації аварії. 

В 2019 році за рахунок коштів державного  та обласного бюджетів по всіх соціальних програмах для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи профінансувано 349.8 тис. грн., а за 1 квартал 2019 року  67.2 тисяч  гривень. Основна частка виплат припадає на компенсації вартості продуктів харчування, яка становить 247 тисяч гривень. Виплачено щорічної допомоги на оздоровлення  на суму  11,3 тисяч гривень. Надано пільг на медичне забезпечення на суму 56 тисяч гривень,  з яких 9  тисяч гривень  на зубопротезування та 46  тисяч гривень на пільгові рецепти.  Виплачено компенсацію за додаткову відпустку  на суму 45.5 тисяч гривень. Відповідно до законодавства чорнобильцям передбачені пільги в оплаті житла, комунальних послуг. Шість  ліквідаторів одержали путівки на оздоровлення на суму 438 тисяч гривень, а на 2020 рік передбачено 43.8 тисяч гривень.  Троє осіб отримали компенсацію за невикористану путівку на суму 2096  грн.      

Однією з соціальних гарантій є безплатний або пільговий проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним, залізничним, повітряним або водним транспортом, з правом першочергового придбання квитків ( 1 кат.-100%, 2 кат.-50% вартості проїзду).  

У разі самостійної організації санаторно – курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується компенсація середньої вартості путівки у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

В районі діє комісія з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, персональний склад якої затверджено розпорядженням   голови Липоводолинської районної державної адміністрації.        

Наслідки Чорнобильської катастрофи виявилися набагато трагічнішими: щорічно Україна втрачає близько 150 тисяч своїх громадян. У 1992 році інвалідів чорнобильців було 2 тисячі. На сьогодні їх чисельність зросла більш, як на 100 тисяч осіб. Сьогодні до категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи віднесено 2,9 мільйонів громадян. І слід докласти максимум зусиль, аби кожен із них постійно відчував піклування держави.

         

Начальник управління соціального захисту

населення Липоводолинської    

районної державної адміністрації                                                                           Володимир ТКАЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь