A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»: умови застосування

Дата: 17.02.2023 10:59
Кількість переглядів: 92

 

Спільний наказ Міністерства юстиції України та Офіса Генерального прокурора «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (зі змінами) № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року є нормативним підґрунтям пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»(далі Програма).

Програма відновлення для неповнолітніх ґрунтується на відновному підході у кримінальних провадженнях щодо проступку або нетяжкого злочину вчинених неповнолітніми, і передбачає організацію комунікації між такими неповнолітніми й потерпілими від вчинених ними правопорушень особами з метою виправлення заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх з кримінального процесу з обов’язковим вжиттям заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним злочинам.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

Як це працює?

Реалізація Програми відновлення для неповнолітніх відбувається так:

  • прокурор інформує сторони кримінального провадження про можливість участі у Програмі відновлення та за згодою сторін направляє інформацію до регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ;

  • для надання можливості сторонам кримінального провадження дійти згоди регіональний центр надання БВПД призначає спеціально навченого медіатора, а також організовує проведення зустрічей між сторонами та медіатором ;

  • медіатори проводять зустрічі зі сторонами для обговорення ситуації, що склалася, та врегулювання конфлікту, роз’яснюють сторонам наслідки участі у Програмі, надають їм можливість дійти згоди щодо умов угоди про застосування Програми. Такі медіатори залучаються на підставі укладених договорів та доручення центру для проведення медіації ;

  • у разі досягнення згоди в процедурі медіації між сторонами кримінального провадження укладається відповідна угода про застосування Програми. З урахуванням виду та розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, сторони констатують, що на час укладання угоди неповнолітній зобов’язується вжити заходів щодо повного відшкодування завданої шкоди та брати участь у рекомендованих органом пробації, іншими установами та організаціями заходах ресоціалізації .

Для визначення заходів, що можуть бути передбачені в угоді, регіональні центри з надання БВПД укладають меморандуми про взаємодію з Державною установою «Центр пробації», установами, організаціями, діяльність яких спрямована, зокрема, на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію.

В багатьох випадках перед тим як визначити заходи розвитку та ресоціалізації дитини, регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучають психолога для складання психологічного портрета дитини та формування висновку (інформаційної довідки) щодо індивідуальної роботи з дитиною. 

Важливим є те, що Програма дає можливість застосовувати дві основні переваги для сторін: 

— інструмент медіації, який є добровільною та конфіденційною процедурою за участі нейтрального медіатора та забезпечує екологічну комунікацію між сторонами для можливості дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди. 

— компонент ресоціалізації неповнолітнього — ужиття відновних заходів, спрямованих індивідуально на дитину, які дають можливість їй усвідомити і виправити ситуацію, яка склалася для потерпілого та громади, відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію у громаді. 

Ці переваги відрізняють Програму та відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя, раннього виведення її з кримінального провадження.

За загальними положеннями Угоди про застосування Програми сторони за взаємною згодою беруть участь у Програмі та досягають згоди на звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності з обов’язковим ужиттям до неповнолітнього узгоджених заходів ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

Саме компонент ресоціалізації неповнолітніх у межах Програми впливає на трансформацію сприйняття дитини та корекцію її поведінки в майбутньому, а також відрізняє наслідки угоди про застосування Програми від наслідків угоди про примирення, визначеної статтею 56 Кримінального процесуального кодексу України. Крім того, Програма може бути застосована і у випадку, якщо сторони прийняли рішення укласти угоду про примирення.

Довідково: Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь