A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

НЕДРИГАЙЛІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ У СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ: БЕЗПЕЧНЕ ВИКОНАННЯ ЛІСОСІЧНИХ ТА ДЕРЕВООБРОБНИХ РОБІТ

Дата: 22.09.2021 16:30
Кількість переглядів: 213

Фото без описуНедригайлівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області (далі відділення Фонду) здійснює функції загальнообов’язкового державного соціального страхування на території п`яти адміністративно-територіальних одиниць – Недригайлівської, Коровинської, Вільшанської, Липоводолинської та Синівської ОТГ. Одним з основних завдань відділення Фонду є виконання статутного напрямку щодо проведення профілактичних заходів консультативного та роз’яснювального характеру, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих осіб.

Закон України «Про охорону праці» (стаття 6) констатує, що «умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовується працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства».

Станом на 22.09.2021 на обліку в Недригайлівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду  соціального страхування України в Сумській області перебуває 2 підприємства лісового господарства, а саме ДП «Липоводолинський агролісгоcп» та ДП «Недригайлівський агролісгосп», в яких працює 66 застрахованих осіб.

За період діяльності підприємств по ДП «Липоводолинський агролісгоcп» зареєстровано два смертельні нещасні випадки, у 2004 р. (нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом (самовільна рубка в стані алкогольного сп’яніння) та 2005 р. (смертельний нещасний випадок під час проведення лісосічних робіт, випадок пов'язаний з виробництвом), а по ДП «Недригайлівський агролісгосп» сталося 4 нещасні випадки на виробництві під час проведення лісосічних робіт у 2005 р., 2007 р. та у 2008 р., а у 2009 р. під час обробки деревини. Три останні випадки закінчились тимчасовою втратою працездатності, постраждалі одужали, а щодо четвертого випадку, постраждалий втратив 45% професійної працездатності, отримав ІІІ групу інвалідності пожиттєво і за рахунок Фонду забезпечується страховими виплатами та медико-соціальними послугами.

З метою попередження виробничого травматизму Недригайлівським відділенням Фонду були проведені планові перевірки стану охорони праці (проводяться один раз на п`ять років) в ДП «Липоводолинський агролісгоcп» 16.02.2018 та в ДП «Недригайлівський агролісгосп» 15.03.2018. Виявлені під час проведення перевірок порушення та недоліки  були усунуті в місячний термін з наданням відповідної інформації відділенню Фонду.

Аналіз видів подій, що спричинили нещасні випадки на виробництві під час виконання лісосічних робіт та в цеху обробки деревини, вказує, що роботодавці, які їх організовують, і працівники, що їх виконують, не дотримувались, а найчастіше ігнорували вимоги безпеки, регламентовані нормативно-правовими актами з охорони праці.

Окремо слід відмітити, що передумовою для настання нещасного випадку є елементарне нехтування працівниками правил безпеки праці. Іноді порушувати вимоги безпеки працівника змушує бажання швидше виконати доручену роботу, а дотримання правил охорони праці може вимагати певних додаткових операцій, що відповідно продовжує час виконання цієї роботи. Звісно людина намагається уникнути цих додаткових зусиль та завершити роботу якнайшвидше, що, врешті-решт загрожує їй травмуванням. Також необхідно наголосити на тому, що виконане робоче завдання не є підставою для зниження уваги, адже нещасний випадок на виробництві може статися і після завершення виконаної роботи, зокрема, під час прибирання  робочого місця. Наприклад, коли працівник, не дочекавшись повної зупинки робочого органу верстату, який після вимкнення ще певний час рухатиметься, за інерцією розпочинає прибирання відходів біля нього. Нещасні випадки за подібних обставин доволі непоодинокі, хоча зазвичай кожна інструкція з охорони праці містить вимоги, як правильно виконувати такі операції.

Одним з найбільш поширених чинників, що спричиняють нещасні випадки на виробництві з тяжкими наслідками, у лісовому господарстві є травмування працівників у результаті їх пересування в зимовий період по складній місцевості, обвалення завислого дерева, звалювання дерев з порушенням правил охорони праці. Встановлені обставини та причини випадків вказують на необхідність вжиття заходів щодо недопущення порушень технології безпечного виробництва лісосічних, лісозаготівельних та деревообробних робіт. Зокрема, причинами нещасних випадків під час зазначених видів робіт найчастіше стають наступні:

– виконання роботи по розробці лісосіки без попередньої її підготовки (не були прибрані небезпечні дерева та не визначені напрямки відходу);

– відсутність контролю з боку посадової особи: допуск до виконання лісосічних та деревообробних робіт працівників, які не забезпечені засобами індивідуального захисту;

– не проведення у встановленому законодавством порядку інструктажів та стажування на робочому місці;

– порушення потерпілими вимог інструкцій з охорони праці, які діють на підприємстві;

– відсутність з боку посадової особи контролю за дотриманням працюючими вимог нормативних актів, а також невиконання іншими працюючими обов’язків, передбачених нормативними правовими актами охорони праці.

З метою профілактики травматизму працюючих при виконанні лісосічних та деревообробних робіт необхідно:

1) забезпечити дотримання вимог Правил охорони праці для працівників лісового господарства та промисловості;

2) проведення робіт здійснювати, згідно з технологічною картою розробки лісосіки, з якою перед початком виконання робіт повинні бути ознайомлені під розпис усі працівники, яким належить розробляти лісосіку;

3) позначати небезпечну зону в залежності від рельєфу місцевості і висоти дерев. До початку виконання основних лісосічних операцій проводити підготовчі роботи, що включають підготовку лісосік і лісовантажних пунктів, прибирання небезпечних дерев;

4) під час валки дерев не допускати виконання робіт на території небезпечної зони (розчищати сніг навколо дерев, обрубувати сучки, трелювати, та виконувати інші роботи);

5) не залишати небезпечні дерева на корені або у завислому стані;

6) зняття завислих дерев здійснювати трактором, лебідкою або за допомогою кінної тяги або важелями (аншпугами) переміщенням комля дерева в сторону, при цьому всі робітники повинні перебувати з одного боку стовбура дерева.

7) організувати виконання лісосічних робіт під керівництвом і в присутності на лісосіці керівника робіт;

8) не допускати до роботи (відстороняти від роботи) осіб у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, що не пройшли в установленому порядку медичний огляд;

9) не допускати до роботи (відстороняти від роботи) осіб, що не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці, не використовують необхідні засоби індивідуального захисту.

10) Перед початком роботи на верстаті необхідно перевірити справність і наявність усіх огороджень і пристроїв, надійність закріплення різального інструменту, а також випробувати верстат на  холостому ходу. Вимкнення верстата обов’язкове: у разі припи­нення подання струму; при зміні робочого інструменту, закріпленні або встановленні деталі, що обробляється, знятті її з верс­тата, а також при ремонті, чищенні та змащенні верстата, приби­ранні  стружки.

11) Працювати на несправних верстатах, а також на верс­татах з несправним або погано закріпленим огородженням за­бороняється.

12) Верстатники при виконанні роботи повинні користуватися засобами індивідуального захисту. За відсутності або несправності на верстатах захисних щит­ків для захисту очей робітники повинні працювати в захисних окулярах.

13) Приступати до обробки матеріалу на верстаті можна тільки після того, як вал із різальним інструментом набере максималь­ну швидкість обертання.

14) Верстатники при виконанні роботи повинні користуватися засобами індивідуального захисту. За відсутності або несправності на верстатах захисних щит­ків для захисту очей робітники повинні працювати в захисних окулярах.

Окрім виконання цих рекомендацій, працівникам, зайнятим у лісосічних роботах,  забороняється:

– збивати підрублені або завислі дерева іншим деревом;

– спилювати дерево, на яке спирається зависле дерево або обрубувати сучки, на які воно спирається;

– відпилювати чурки від комля завислого дерева, підрубувати коріння, комель або пень завислого дерева;

– знімати трактором зависле дерево одночасно зі збором пачки дерев або хлистів.

Саме нехтування правилами безпеки під час виконання посадових обов’язків забирає у людей здоров’я, а іноді і життя. Тому звертаю увагу усіх організаторів виробництва задіяних у лісосічних та деревообробних роботах на необхідності суворого дотримання вимог безпеки, відповідно до Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості й інших нормативно-правових актів  з охорони праці на своєчасне визначення виробничих ризиків та вжиття запобіжних заходів. Саме роботодавець повинен забезпечити створення належних умов праці, адже збережене здоров’я навіть одного працівника варте всіх витрачених зусиль.

 

Олександр Макаренко

страховий експерт з охорони

праці Недригайлівського відділення

УВД ФССУ у Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь