A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПЕНІТЕНЦІАРНА ПРОБАЦІЯ

Дата: 17.03.2021 14:52
Кількість переглядів: 508

Фото без описуВідповідно до Закону України «Про пробацію» є три види пробації: досудова, наглядова та пенітенціарна. Саме пенітенціарна пробація виконує таке завдання як здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення.

Пенітенціарна пробація – це допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі у трудовому та побутовому влаштуванні за обраним нею місцем проживання, влаштування до закладів охорони здоров"я та сприяння в адаптації до життя у суспільстві.

Уповноважені органи з питань пробації сприяють засудженим, які готуються до звільнення у визначенні намірів щодо місця проживання після звільнення, сприяють в працевлаштуванні працездатним особам, залучають до роботи з влаштування до спеціалізованих установ для звільнених осіб, інших установ (закладів) соціальної підтримки (догляду), закладів для бездомних осіб, закладів соціального обслуговування, сприяють в наданні соціальних послуг. Тобто створюється більш ефективна система соціальної підтримки звільнених осіб.   

Момент звільнення засудженого має досить важливе значення для нього, оскільки він стикається з рядом проблем, які самотужки вирішити не просто. Саме тому, на допомогу приходить служба пенітенціарної пробації, яка своїм прямим обов’язком допомагає особі, яка звільняється від відбування покарання у виді обмеження волі чи позбавлення волі на певний строк. Така допомога полягає у належному «поверненні» такої особи до соціуму після тривалої чи короткострокової ізоляції від суспільства.

Активними помічниками в процесі адаптації звільнених осіб виступають установи виконання покарань, орган пробації, територіальні органи з питань соціального захисту населення, органи поліції, заклади охорони здоров’я. За потреби та можливості до цієї роботи можуть залучатися релігійні та громадські організації.

17 березня 2021 року відбулася робоча зустріч з старостами старостинських округів Липоводолинської селищної ради.  Метою зустрічі було узгодження дій всіх суб’єктів соціального патронажу. Також було обговорено вимоги  наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018р. «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань та суб’єктів соціального патронажу  під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний час».

Отже, пенітенціарна пробація – це участь в підготовці осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

Таким, чином можна констатувати, що роль пенітенціарної пробації є неоціненною для системи виконання покарань. Заявивши про себе як служба, яка перебуває на стадії становлення,  виконує ряд надзвичайно важливих пенітенціарних функцій.

Перевагою даної  служби є не лише гуманність, а й соціально-економічна доцільність. Так, за рахунок залишення правопорушника у суспільстві збільшуються шанси його успішного виправлення, збереження корисних соціальних зв’язків ( створення сім’ї), роботи, уникнення негативного впливу кримінального середовища інших засуджених  у в’язницях. З економічної точки зору утримання пробації для держави дешевше , ніж витрати на утримання місць позбавлення волі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь