A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ СЕЛА!

Дата: 20.11.2020 08:43
Кількість переглядів: 515

Фото без опису21 листопада православна церква вшановує пам’ять Михаїла разом з усім собором святих янголів. Архангел Михаїл вважається вождем небесних сил – архістратигом, є головним воїном в боротьбі добра і зла. Для жителів Панасівського старостинського округу 21 листопада  святковий день, адже вони відзначають храмове свято – День села.

Історія виникнення села відноситься до часів другої половини сімнадцятого століття. Після Білоцерківського миру 1651 року почалась друга хвиля еміграції українських козаків, селян і міщан на схід в межі Московської держави. Царський уряд прихильно ставився до переселенців, котрі своїми слободами утворювали новий оборонний вал, оборонну смугу на півдні держави. Під поселення відводились незаймані землі, переселенцям дозволялося зберігати свій козацький устрій і внутрішню автономію. При заснуванні нових міст і слобод окреслювали межі володінь даного поселення. В залежності від кількості людей кожному поселенцю відводилась ділянка лісу і сіножаті.

За таких обставин і виникло поселення на широкій мальовничій долині на правому березі річки Хорол. Назване було, ймовірно,  за іменем перших поселенців – Панасівкою. Природа давала поселенцям все необхідне: вздовж річки росли густі ліси, в яких водилось чимало дичини, а в самій річці – риби.

Сумні зміни відбулися на Слобожанщині за часів правління Катерини другої. Більшість козаків (близько 300 тисяч) перетворила на «військових обивателів», обкладавши їх податками. Користуючись цим, застосовуючи пряме насильство, землі навколо Панасівки захопив Туманський В.Г., який був останнім писарем і поручиком правління Новгород – Сіверського намісництва. Всі селяни Панасівки (на кінець вісімнадцятого століття тут нараховувалося понад 30 сімей), стали кріпаками пана Туманського.

Після земельної  реформи 1861 року ще понад десять років Туманські  не давали згоди селянам на викуп землі. Селянам були віддані найгірші угіддя, горби, солонці, малородючі землі. Рівнини, поля та сінокоси залишилися за поміщиком. Всього у нього нараховувалося понад 2500 га. Землі Туманського простягалися аж до села Беєве. В 1986 Туманський продав свою економію іншому поміщику Астаф’єву.

В  селі була Михайлівська церква, яка була знищена під час масової боротьби  з релігією в 30-х роках.

Виконуючи рішення більшовицької партії про насильне створення колгоспів, в 1030 році було організовано колгосп ім...Шевченка. В нього ввійшло 48 бідняцьких дворів. В страшних 1932-1933 роках у колгоспи насильно зігнано 91% селян. «Куркулів» взагалі було «зігнано» з землі і відправлено до Сибіру.

В період тимчасової окупації Німеччиною, яка тривала з жовтня 1941 року по вересень 1943 року, на каторжні роботи до Німеччини вивезено 73 чоловіки, розстріляно німцями в селі 9 чоловік.

У 1961 році відбулося об’єднання колгоспів «Комсомольська правда» та ім. Молотова в один колгосп «Зорю», в якому налічувалося 3894 га землі, працювало 27 тракторів, 6 зернових та 3 кукурудзозбиральних комбайни, 14 вантажних автомашин.

Сьогодення:

До складу Панасівського старостинського округу входить три населених пункти, а саме: Панасівка, Столярове, Липівка, з населенням 763 чоловіки.

В селі Панасівка  налічується 303 двори, проживає 595 жителів. В Столяровому – 85 дворів, проживає 162 чоловіки, а в селі Липівка - 16 дворів, проживає 6 жителів.

На сьогоднішній день на території  старостинського округу функціонують: Будинок культури та бібліотека в с. Панасівка, сільський клуб в с. Столяреве та  бібліотека, Панасівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, де  навчається 38 дітей, Панасівський дошкільний навчальний заклад, де виховується 13 дітей, ФАП в с. Панасівка, в с. Столярове один раз на тиждень проводить прийом медичний працівник Берестівської амбулаторії, відділення зв’язку в с. Панасівка, закладів торгівлі – 5, аптечний кіоск.

Населені пункти  Панасівка та Столярове газифіковані.

Величають  панасівці і столярівці свій рідний край, багатий на поля і луги, ліси і водойми. Окрасою с. Панасівка є зона відпочинку острів «Рай на землі» Варюшкіна Івана Івановича. Але найбільшим скарбом сіл були і будуть люди. Ми сьогодні вітаємо  найстарших жителів с. Панасівка - Пастушенко Ганна Петрівна, 15.02.1923 р.н., с. Столярове - Ждан Марія Яківна, 28.08.1934 р.н. Наймолодшою жителькою Панасівки є Литвиненко Міла Олегівна, яка народилася 14.08.2020 р.н., в с. Столярове - Коваль Поліна Миколаївна, 26.02.2020 р.н.

В с. Панасівка  проживає прийомна родина Цендри Яни Яківни та Цендри  Віталія Михайловича, які виховують 4 власних та 4 дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонує дитячий будинок сімейного типу Стешенко Світлани Іванівни та Стешенко Руслана Івановича, які виховують 3 власних дітей та 4 дітей, позбавлених батьківського піклування та 1 дитину – сироту.

У зразковому порядку тримають свої подвір’я в с. Панасівка прийомна родина Цендри Я.Я. та Цендри В.М., де завжди розмаїття квітів, дитячий майданчик  в с. Столярове милує око домогосподарство Литовченко Олексія Івановича та Світлани Ільківни.

Шановні жителі Панасівського старостинського округу! Щиро вітаємо Вас  із храмовим святом та Днем села. Зичимо вам козацького здоров’я, добра, миру, достатку. Хай щастя панує у вашому домі і радість у ньому живе, здоров’я міцного і щирої долі хай Бог посилає і вас береже. Дозвольте подякувати за самовіддану і невтомну працю, за хліб і до хліба, за вашу життєву мудрість, терпіння і поміркованість. Хай кожен наступний день буде зігрітий добром і теплом, повагою та порозумінням рідних і близьких. Божого вам благословення та святкового настрою!

З повагою

Селищний голова                                                             Сергій НИЩЕТА

 

В.о. старости  Панасівського

старостинського округу                                                  Михайло ОМЕЛЬЧЕНКО

 

Депутат  селищної ради                                                 Валерій ГОНТАР

 

Депутат селищної ради                                                 Ольга КРАВЦОВА

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь