A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

14 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ СЕЛА СЕМЕНІВКА

Дата: 13.10.2020 08:56
Кількість переглядів: 475

Фото без опису14 жовтня православні християни святкують Покрову Пресвятої Богородиці – одне з важливих свят. За переказами, Богородиця, осяяна небесним світилом й оточена ангелами та святими, з’явилася людям, які молилися у   храмі за визволення міста від ворогів. Пресвята Діва   зі слізьми стала молити Бога  за  християн і на знак того, що бере народ під свою опіку, покрила людей у храмі чесним своїм омофором.

Пресвята Владичиця сяяла небесною  славою, а покров у її руках блищав краще за промені сонячні. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови  Божої Матері, вірили у її силу вважали своєю заступницею і покровителькою,  урочисто святкували цей день,  що у народі закріпилася й друга назва свята-Козацька Покрова. На цю дату також припадають  такі значущі для України свята, як День захисника  України і День українського козацтва. Усі вони тісно між собою пов’язані.

Саме 14 жовтня своє храмове свято  святкують семенівці. Села як і люди, мають свої біографії. У кожного вона своя неповторна. Саме на околицях Семенівки бере свій початок річка Хорол.

Найдавніші  відомості про місцевість відносяться до ХVІІ століття, коли Семенівка була хутірцем в кілька дворів. Вона була типовим поселенням Слобожанщини. Хазяїном одного з дворів був козак Семен, прізвище якого не збереглося. Від цього імені, вважається, і походить назва села.

До 1760 року в с. Семенівка була церква Різдва-Богородиці, але вона поступово руйнувалася і тому в 1759 році на кошти поміщика Гаврила Головкіна, якому на той час належало село, було збудовано нову. ЇЇ було названо на честь його покровителя Гавриліївською. В 1874 році цю церкву було перебудовано. Саме в такому вигляді вона й простояла  до середини 30-х років ХХ століття, коли й була переобладнана під школу, а дзвіниця зруйнована.

25 вересня 1941 року фашистські загарбники окупували село Семенівку. Багато жителів було розстріляно гітлерівцями і поліцаями. В боях за Семенівку загинуло 42 радянських воїни (відомі імена 32), які поховані у братській могилі.

З кінця 50-х до кінця 80-х років ХХ століття в селі було побудовано Будинок культури -1961 р., дитячий садок-1965р., школу-1972 р., магазини, асфальтовано майже всі вулиці села. До кінця 90-х років діяв цегельний завод, продукція якого сприяла масовому  будівництву. В другій половині 90-х років було проведено газифікацію села.

 Гордістю села є  агрофірма «Семенівська» - директор В’юн  Василь Іванович. Підприємство займається виробництвом сільськогосподарської продукції та, що головне, зберегло тваринництво, а відтак є робочі місця. Висловлюємо вдячність В’юну Василю Івановичу та В’юну Володимиру Василювачу за постійну та багаторічну підтримку у вирішенні проблем села, розвиток дорожньої мережі, допомогу закладам соціальної сфери та мешканцям села.

Семенівка продовжує жити своїм активним життям. На сьогоднішній день у селі налічується  273  будинки, в яких проживає 677 жителів. Будинки знаходяться в задовільному стані, кожен господар дбає про добробут своїх осель. 172 будинки забезпечені централізованим водопостачанням. В нічну годину село освітлює 70 світлоточок. Окрасою села є  Архангело - Гавриїлівська церква. Побудована вона у 2014 році коштами АФ «Семенівська» з ініціативи голови правління В’юна Василя Івановича. Молодь села є активним  учасником  культурно – масових та спортивних заходів. На сьогодні найстарішими жителями нашого села є – Сова Ганна Петрівна та Соляник  Дмитро Омелянович. Низький уклін  вам за ту складну життєву дорогу, по якій Ви пройшли гідно. Бажаємо Вам міцного здоров’я, розуміння близьких, більше радості й задоволень, які Ви так заслужили. Приємно сповістити, що за рік в нашу сільську родину прибавився один маленький житель. Найменшим жителем нашого села є Кравченко Євгенія Юріївна.

Щиро вітаємо зі святом жителів села та його гостей. У  цей день хочемо побажати усім єдності, добра. Козацького здоров’я, щастя, незламної віри  в Україну та її народ. Матір Божа незримо осіняє й захищає кожну людину, оберігаючи від гріха і допомагаючи в нелегкий час. Нехай Ваш дім буде наповнений світлом надії та любові, щоб ви завжди були під Покровом Пресвятої Богородиці. Нехай серця наповнюються гордістю за своє село, прагненням до єдності та порозуміння,  а Ваша плідна праця буде запорукою щасливого майбутнього.

З повагою

Селищний голова                                                                                  Сергій НИЩЕТА

 

 Депутат селищної ради                                                                        Володимир В’ЮН

 

В.о. старости Семенівського  

старостинського округу                                                                       Олександр ОСТАПЕНКО



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь