A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ СЕЛА БЕРЕСТІВКА!

Дата: 21.09.2020 10:19
Кількість переглядів: 1294

Фото без опису21 вересня християнська церква на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа святкує Різдво Пресвятої Богородиці, або Малу Пречисту, що є одним з дванадесятих свят. Для жителів села Берестівка 21 вересня – особливий день, адже вони відзначають храмове свято – День села. Для кожної людини рідне село – це частинка душі, мила і дорога  серцю сторона. Тут ми народились, тут проживають наші батьки, сюди повертаємося з далеких доріг. День народження рідного села – це свято всіх його жителів, хто в ньому народився і виріс,  хто колись переїхав і назавжди залишився, хто в ньому живе і працює сьогодні, це день народження малої Батьківщини.

Історія села сягає сивої давнини. Серед жителів  існує  легенда, що колись  через село проходив Чумацький шлях, обабіч якого росли високі древа – берестки. Під ними  часто в спеку відпочивали чумаки. Говорять, що саме вони і назвали село Берестівкою.

За історичними джерелами,  Берестівка заснована в першій половині XVII століття селянами-втікачами з Правобережної України, які втікали від сваволі польських поміщиків. Входило воно до Костянтинівської сотні Лубенського полку. По ревізії 1795 року показана в Роменському повіті Чернігівської губернії. В 1803 році причислена до Галицького повіту. До 1840 року в селі Берестівка всі селяни були закріпачені і належали графу А.Г. Строганову. Крім землі, винокурного заводу, ткацьких майстерень йому належало і 1310 селян села Берестівка.  

   За даними Полтавської консисторії, ще в XVII столітті в Берестівці діяла церква Різдва Пресвятої Богородиці. Дані про час зведення у селі першого храму, на жаль, не збереглися. Однак відомо, що в 1733-у граф Гаврило Іванович Головкін збу­дував тут за свій кошт другу церкву, освячену також на честь Різдва Пресвятої Богородиці, а в  1803 році місцевим поміщиком Аполлоном Павловичем Кочубеэм була зведена  у Берестівці вже третя дерев'яна церква, яка була освячена на честь мучениці Іулянії, пам'ять якої православна церква вшановує 3 січня. Відомо, що при ній діяла жіноча церковноприходська школа. Тут протягом більш як півтора століття хрестилися та вінчалися благочестиві предки нинішнього покоління берестівчан.  Ця церква знаходилась на тому місті , де зараз побудована лікарня.  У 1938 році ця церква була зруйнована.  В 1859 році в Берестівці було 246 дворів і 1644 жителі.

За переписом 1884 року в Берестівці було 508 дворів з населенням 2820 чоловік. Тільки 83 господарства обробляли землю своєю робочою худобою. В селі було 191 чоловік батраків. Кожного року 110 чоловік ішли на далекі заробітки. Грамотних було лише 76 чоловік, з них жодної грамотної жінки.  У двокласній школі навчалося 29 дітей, із них - одна дівчина заможних селян.

Історія села Берестівка, його самобутність є часточкою історії нашої України. На сьогодні Берестівка налічує 315  дворів з кількістю населення 611 чоловік.

Берестівка, овіяна легендами козацької вольності,  духом свободи, скроплена кров'ю наших пращурів,  які власним життям платили за цю свободу,  рясно полита солоним потом хліборобів.  Це – земля особливої долі, особливих  людей, особливої історії.  Історії давньої, героїчної, трагічної і поетичної. Багато по ньому пройшло, протопталось літ і віків, багато розлилося сліз і горя, посіялося кісток та крові. Та не знехаяло це його пишної  краси, його безмірного достатку.

Окрасою села є Берестівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. У цьому році її відвідують 108 учнів. 1 вересня шкільна родина поповнилась одинадцятьма  першокласниками. На території села працюють відділення Укрпошти, заклади торгівлі, амбулаторія загальної практики  сімейної медицини с.Берестівка, сільський Будинок культури та бібліотека.

Дошкільна освіта є важливим етапом для розвитку дитини, первинною основою системи безперервної освіти.  Заклад дошкільної освіти «Малятко»  с. Берестівка відвідує ­  12  дітей, функціонує 1 різновікова група. У поточному році зусиллями  відділу освіти, молоді  та  спорту  Липоводолинської  селищної  ради   проведено ремонтні роботи  в цьому  закладі.

Говорять, що  історію творять люди... Селу є ким пишатися. Саме тут народився Герой Радянського Союзу  Григорій Макарович Шевченко.

 Славиться село народними майстрами та умільцями і просто талановитими  людьми. Є свій художник Микола Олександрович Михно. Його картини відомі не лише в селі, а й за його межами.

Відома всім «королева художньої флористики» Науменко Надія Григорівна. Витвори її рук не раз милували око у районних та обласних виставках.

Проживають у Берестівці прекрасні майстрині-вишивальниці, майстри по дереву.  Роботи цих людей милують око односельчан на виставках, які неодноразово організовуються в селі до визначних подій.

Є і свої місцеві поетеси: Катерина Петрівна  Сенченко та Галина Іванівна Мостова. Їх поетичні твори заворожують душу кожного.

Усі досягнення, якими багате село Берестівка, складаються з щоденної праці, знань і талантів кожного жителя села і саме в такі свята, кожен відчуває себе  частиною великої громади.

Особлива шана та подяка людям старшого покоління, чия мудрість та життєвий досвід нині допомогають молодим розвивати рідне село та підтримувати  його славетні традиції.

Найстаршим жителем села Берестівка є Драган  Василь  Семенович,1935 року народження.

 В цей день, 21 вересня,  дні народження святкують Лавріненко Валерій Іванович 1969 р.н., Сліпко Надія Петрівна 1952 р.н.,  Кива Катерина Петрівна 1956 р.н., Шеденко Олексій Миколайович 1976 р.н., Хекало Микола Іванович 1950 р.н.

Наймолодша подружня пара   Юлія та  Євгеній  Руденок.

Наймолодшою жителькою села є  Онопрійча Поліна  Сергіївна, яка народилася 24.06.2020.

У зразковому порядку тримає своє подвір’я  сім’я Карпця Івана Івановича.

Спільними зусиллями жителів та спонсорів створюється неповторний образ села Берестівка, зберігається його історія та закладається майбутнє. Адже успіхи села – це, перш за все, успіхи його жителів – працелюбних, добрих і чесних людей.   

Шановні жителі села Берестівка! Щиро вітаємо вас із храмовим святом та Днем села. Від щирого серця й від усієї душі зичимо усім вам  здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, сили і наснаги в усіх ваших справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє вас на нові звершення, на нові добрі починання.

Нехай же і надалі процвітає  село, народжуються і підростають діти, спокійно і захищено почуваються люди  старшого покоління. А ми будемо робити все від нас залежне, аби допомогти вам у цьому. Адже саме покращення якості життя та добробуту людей – основне наше завдання.    

Зі святом!

 

З повагою

Селищний голова                                                                          Сергій НИЩЕТА

Депутат Липоводолинської селищної ради                             Микола КАРПЕЦЬ

Виконуючий обов’язки старости                                               Анатолій ПРИХОДЬКО    



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь