A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ

Дата: 05.05.2020 09:55
Кількість переглядів: 375

Фото без опису8-9 травня Україна відзначатиме День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Дуже важливо висловити повагу всім борцям проти нацизму та увічнити пам’ять про загиблих воїнів.      

На Липоводолинщині проживає 614 ветеранів війни, а саме:  37 осіб з інвалідністю внаслідок війни  (Другої світової війни 7, із числа учасників АТО і ООС 6 осіб),  231 учасник бойових дій, з яких лише 3 особи другої світової війни, 279 учасників війни та  65 членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, яким  надаються пільги за користування житлом, комунальними послугами, газом, електроенергією в межах середніх норм споживання. На фінансове забезпечення пільг кошти спрямовувались до жовтня 2019 року у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, а  з 01 жовтня 2019 року фінансування проводиться безпосередньо Міністерством соціальної політики.  За  2019 рік на надання пільг ветеранам війни на житлово-комунальні послуги з державного бюджету було використано 4,9 мільйона гривень.

Одним із видів матеріальної підтримки ветеранів та осіб з інвалідністю є забезпечення безкоштовним санаторно-курортним лікуванням.  Путівки надходять згідно централізованого  розподілу з Міністерства через Департамент  та окремо   безпосередньо управління  організовує оздоровлення шляхом укладення тристоронньої угоди за рахунок  коштів державного бюджету.   В 2019 році   8 путівок надійшло з Міністерства, а також  було  організовано оздоровлення  ще 10 осіб на загальну суму 95,3 тис. гривень.    Особам з інвалідністю внаслідок війни,  яким показане лікування, але  вони не мають змоги оздоровитись,  одержують раз на два роки компенсацію за  невикористану санаторно-курортну путівку.

У  2019 році  78 ветеранам війни було надано пільги на придбання твердого палива та скрапленого газу виходячи із розрахунку вартості однієї тонни  твердого палива та одного балону скрапленого газу на домогосподарство на загальну суму 135,8 тис. гривень.  Щорічно виплачується відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»  разова грошова допомога до Дня Перемоги.

У поточному році    ветерани вже отримали  таку грошову допомогу на суму 626000 гривень. Розмір разової  допомоги у 2019 році становить: для осіб з інвалідністю внаслідок війни першої групи 4120 гривень, 2 групи 3640 гривень, 3 групи 3160 гривень,  учасників бойових дій  1390  гривень, особам,  членам сімей загиблих по 900 гривень та учасникам війни  570 гривень.  Забезпечено виконання  Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років»  у частині відшкодування за  поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни за рахунок коштів   обласного бюджету. У 2019 році відшкодовано витрати за 3 поховань померлих учасників бойових дій та інвалідів війни на загальну суму 2000  гривень.  Повністю вирішене питання забезпечення ветеранів війни засобами реабілітації, в тому числі  вуличними та кімнатними інвалідними візками. Також організовано роботу по забезпеченню протезно-ортопедичними виробами. Налагоджено тісну співпрацю з обласним протезним цехом  фахівці якого безпосередньо на базі управління  проводять прийом, огляд   та заміри. Управління  соціального захисту населення райдержадміністрації проводить  компенсаційні виплати  на бензин, ремонт і технічне обслуговування автотранспорту  та на   транспортне обслуговування, що  виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни, які в своєму користуванні мають транспорт, отриманий безоплатно чи на пільгових умовах та мають  медичні показання на забезпечення автомобілями.      Слід зазначити що певна частина ветеранів скористалися правом на отримання житлових субсидій, в основному це особи, які мають 25 та 50 відсоткову знижку плати за житлово-комунальні послуги, тобто учасники війни, діти війни.

 Особливий напрямок роботи полягає в забезпеченні якісного надання соціальних послуг, зокрема догляд та обслуговування вдома. Зазначу, що 72 відсотки фізичних осіб, які надають соціальні послуги по догляду   здійснюють  догляд саме за ветеранами, які є вже досить поважного віку.  

Всім нам кожного дня треба пам’ятати, що  саме ветерани  та люди старшого покоління потребують особливої  уваги та турботи.    

 

Начальник управління соціального захисту

населення Липоводолинської  

районної державної адміністрації                                                                             Володимир ТКАЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь