НІТРАТИ У ПИТНІЙ ВОДІ. В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА?
Вживати воду з перевищенням вмісту нітратів небезпечно для здоров’я, особливо дітям до трьох років. Тому держава здійснює контроль за рівнем нітратів у воді з нецентралізованих джерел водопостачання.
Так, 3 квітня 2025 року фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Роменського районного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було відібрано 18 проб води питної з 9 громадських шахтових колодязів с-ща Липова Долина, с-ща Суха Грунь та с.Русанівка для дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками в Сумській регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
За результатами лабораторних досліджень питна вода з громадських шахтових колодязів за фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною», а саме:
- с-ще Липова Долина, вул. Шевченка,12 - вміст нітратів перевищує в 5,5 разів;
- с-ще Липова Долина, вул.Роменська,70 - вміст нітратів перевищує в 4,5 разів;
- с-ще Липова Долина, 4 провулок Роменської ,1 - вміст нітратів перевищує в 4,5 разів;
- с.Русанівка, вул.Грубріна,1 - вміст нітратів перевищує в 1,5 рази;
- с.Русанівка, вул.Шкільна,1 - вміст нітратів перевищує в 1,8 разів.
Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.
Нітрати мають дві підступні особливості:
1. Вода навіть з суттєвим перевищенням рівня нітратів залишається прозорою, звичайною на смак, без запаху і видимих домішок.
2. Кип’ятіння забрудненої нітратами води лише збільшує її токсичність.
Що таке нітрати та як вони впливають на здоров’я?
Нітрати — безбарвні кристалічні речовини, солі нітратної кислоти. Вони можуть потрапляти у воду через побутові та сільськогосподарські стоки, головним чином із вигрібних ям і дворових туалетів, розташованих занадто близько до джерел водопостачання, а також із полів, оброблених нітратними добривами, тваринних комплексів.
Споживання води з вмістом нітратів понад 50,0 мг/л може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію. Це захворювання викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Воно виникає через те, що нітрати у кишківнику під впливом мікрофлори перетворюються на значно небезпечніші сполуки — нітрити. Один із ключових механізмів їхньої токсичної дії — перетворення гемоглобіну до метгемоглобіну, який не здатний транспортувати кисень до внутрішніх органів і тканин. Кисневе голодування може призвести до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.
Ця хвороба найчастіше виникає у мешканців сільської місцевості, які використовують воду з колодязів або неглибоких свердловин.
Для жителів міст, які користуються централізованим водопостачанням, ризик мінімальний — така вода проходить ретельний контроль.
До характерних симптомів водно-нітратної метгемоглобінемії належать:
- діарея, нудота, блювання, різкі болі в животі;
- задишка, тахікардія;
- пожовтіння очей, ціаноз (синюшне забарвлення шкіри та слизових оболонок);
- постійна сонливість, втома, головний біль.
Важкість отруєння нітратами залежить від віку, і найбільш уразливими є діти до 6 місяців. Тому воду, що має підвищений рівень нітратів, категорично не можна використовувати для приготування дитячих сумішей. За можливості якнайдовше годуйте немовлят грудним молоком. Це безпечно, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією нітратів.
Як зменшити ризик забруднення води нітратами?
- Підтримуйте чистоту поблизу колодязів, каптажів чи бюветів.
- Забезпечте відведення поверхневого стоку.
- Чистьте джерела водопостачання щороку або частіше.
- Не мийте авто, не поїть тварин і не використовуйте отрутохімікати в радіусі 50 метрів від джерел води.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!