A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ОЛЬГА ХИЖНЯК: «СТВОРЕННЯ МОЛОДІЖНОЇ РАДИ ДАСТЬ ПОШТОВХ ДЛЯ РОЗВИТКУ МОЛОДІ В НАШІЙ ГРОМАДІ»

Дата: 14.03.2024 10:18
Кількість переглядів: 60

Фото без описуСьогодні, під головуванням першого заступника селищного голови Ольги ХИЖНЯК відбулося перше засідання ініціативної групи щодо створення консультативно-дорадчого органу при Липоводолинській селищній раді «Молодіжна рада».

Через війну, економічні, соціальні та інші чинники багато молоді виїжджає за кордон, залишають громади в пошуках можливостей у великих містах в межах країни. Молоді люди не відчувають зв’язку з тією територією, де народилися чи проживають. Вони не знають свого потенціалу та можливостей, які можуть використовувати для участі в житті громади, впровадженні змін. Саме формування відчуття важливості, включеності, розкриття можливостей молоді та надання дієвих інструментів роботи – необхідні кроки для розвитку молоді в громадах.

Один з важливих шляхів розв'язання проблеми – створення Молодіжної ради, як консультативно-дорадчого органу комунікації з владою. Це передусім, залучення молодих людей до реалізації місцевої молодіжної політики. Активна участь молоді у процесах прийняття рішень та вирішенні проблем в громаді, де вони проживають, має важливе значення у процесі розбудови відкритого, демократичного та солідарного суспільства. Це є одним з головних стандартів, якими керується Молодіжна політика ЄС, Ради Європи та нашої країни.

Тож сьогодні керівники громади спільно з представниками відділу освіти, молоді та спорту селищної ради, спортивного клубу «Липова Долина», будинку для дітей та юнацтва селищної ради, головою учнівського самоврядування Липоводолинського ліцею обговорили основні питання щодо важливості створення Молодіжної ради при Липоводолинській селищній раді.

За результатами засідання розроблено Положення та інші установчі документи для подання проекту рішення на погодження сесії Липоводолинської селищної ради.

Довідково

Міністерство молоді та спорту України спільно з проєктним офісом реформ UNICEF та ОВА провели аналіз утворення в Україні молодіжних рад, головною метою яких є залучення молоді до формування та реалізації молодіжної політики на регіональному та місцевому рівнях, та є виявленням демократії для молоді, створює можливість знайти проактивних однодумців та разом впливати на рішення регіонального чи місцевого рівнів задля самовдосконалення та ефективного розвитку громад, міст, регіонів України.

Станом на грудень 2023 року, відповідно до типових положень про молодіжні ради, в країні налічується 410 молодіжних рад з яких, 19 - регіонального рівня та 391 - місцевого рівня (детальніше на інфографіці).

Загальна кількість членів молодіжних рад України різного рівня становить – 7029 молодих осіб.

За результатами проведеного аналізу, найбільше молодіжних рад утворено при міських радах, проте значна кількість рад також функціонує на сільському та селищному рівнях, що говорить про певні досягнення в питанні залучення саме сільської молоді до процесів прийняття рішень на місцях.

Проведений аналіз ще раз підкреслює розуміння на регіональному та місцевому рівнях потенціалу молодіжних рад та необхідності їх утворення як ефективного інструменту розвитку молоді, громади, регіону та держави в цілому. Адже, молодіжна рада — це інструмент молодіжного «голосу», який дає можливість впливати на молодіжну політику свого міста й не тільки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь