A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД

Дата: 23.01.2024 08:48
Кількість переглядів: 46

Фото без описуМедичний огляд – це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку. Проведення медогляду має на меті дати всебічну оцінку стану здоров'я певних категорій осіб та визначити можливість виконання ними відповідних трудових обов'язків.

Медичні огляди поділяються на:

  • попередній – перед прийняттям на роботу;

  • періодичний – через певний проміжок часу, протягом трудової діяльності працівників;

  • позачерговий – ініціатором якого може виступати як сам працівник, так і роботодавець.

Згідно ст. 169 Кодексу законів про працю України щорічний медичний огляд осіб до 21 року є обов'язковим. Нормами ст. 191 КЗпП України та ст. 11 Закону України "Про охорону праці" усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медичному огляду.

На виконання ст. 21 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. №559 затверджено Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок і Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам (далі – Перелік). Переліком виділено 28 підприємств та організацій, працівники яких зобов'язані проходити медичні огляди. Відповідно до цього Порядку проводяться обов'язкові попередні та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб та видача їм особистих медичних книжок.

Крім цього, обов'язковий профілактичний медичний огляд проводиться з метою професійного добору та для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці (визначені Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України 21.05.2007 р. №246 (Додаток 4).

Обов'язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємств, установ, організацій або фізичної особи-суб'єкта підприємницької діяльності, що використовує працю найманих працівників). Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.

Наказом Міністерства охорони здоров'я від 23.07.2002 р. №280 затверджено Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов'язкових медичних оглядів та періодичність їх проведення.

Терміни проведення обов'язкових медичних оглядів встановлюються Міністерством охорони здоров'я (у разі погіршення епідемічної ситуації, за поданням головного державного санітарного лікаря, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов'язкових медичних оглядів). Законодавством визначено, що роботодавці несуть відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов'язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров'я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов'язковий медичний огляд. Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов'язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

З 24.02.2022 р. в Україні діє воєнний стан, проте сьогодні відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов. Воєнний стан не впливає на порядок проходження обов'язкових медичних оглядів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь