A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

СПОЖИВАЧУ НА ЗАМІТКУ

Дата: 01.09.2023 15:49
Кількість переглядів: 47

Фото без описуРоменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібнороздрібну торговельну мережу або  на агропродовольчому ринку, який має експлуатаційний дозвіл та має лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи. Торгівля фізичних осіб без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу органів місцевого самоврядування на розміщення об'єкту торгівлі – має визначення стихійна торгівля.

Різниця між стихійною торгівлею та законною торгівлею харчовими продуктами  очевидна, а саме:

Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть оператори ринку, діяльність яких пов’язана з обігом харчових продуктів.  Особи, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів, підлягають в установленому порядку обов'язковому систематичному медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особисті медичні книжки, що зберігаються на робочих місцях працівників. Відповідно до закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, діяльність яких пов’язана з виробництвом та/або обігом харчової продукції будь-то юридичні особи чи фізичні особи-підприємці  зобов’язані мати державну реєстрацію або експлуатаційний дозвіл.

Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують прострочену, контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей.

Відповідно до законодавства вся продукція повинна супроводжуватись до місць торгівлі товарно-транспортною накладною та має бути маркованою належним  чином.

Пам’ятайте, покупець має право попросити пред’явити супровідні документи на продукти, звертайте увагу на маркування, де  має міститись вся необхідна інформація для споживача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь