Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПОЛІЦЕЙСЬКІ РАДЯТЬ, ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ШАХРАЇВ

Дата: 28.04.2023 08:59
Кількість переглядів: 51

Фото без описуНезважаючи на численні застереження поліцейських, громадяни продовжують довіряти шахраям. Лише за минулий тиждень за рахунок довірливих громадян зловмисники збагатилися майже на 500 тисяч гривень. За всіма фактами поліцейські відкрили кримінальні провадження та вкотре нагадують громадянам бути обачними у спілкуванні з незнайомцями та в мережі Інтернет.

Важко уявити сучасний світ без Інтернету. Всесвітня павутина заполонила мало не всі сфери життя. Сьогодні в Інтернеті можна реалізувати базові потреби: придбати усе необхідне: продукти харчування, ліки, одяг, побутові товари, оплатити комунальні платежі, замовити їжу з закладів громадського харчування, знайти та орендувати приміщення тощо. Водночас, така online-активність призвела до зростання шахрайства в Інтернеті.

Поліцейські дають паради, як не стати жертвою шахраїв:

Ніколи не залишайте свої персональні дані на незнайомих або підозрілих сайтах. Нині поширеним є шахрайство, що полягає у створенні сайтів-двійників. Сторінка, яку ви відвідуєте, візуально виглядає як справжня: має ту ж кольорову гаму, містить приблизно ту ж саму інформацію, що й офіційний сайт, однак у гіперпосиланні вказані зайві букви або цифри. Оплативши товари чи вказавши власні персональні дані на сайті-двійнику, ви потрапляєте у пастку шахраїв. Тому перед введенням своїх даних переконайтеся, що ви точно перебуваєте на офіційному сайті.

Іншим поширеним видом Інтернет-шахрайства є функціонування несправжніх Інтернет-магазинів. Такі магазини можуть пропонувати товари, яких у них немає в наявності або вони у неналежному стані. Остерігайтесь продавців, які пропонують товари за дуже низькою ціною, але з частковою або повною передоплатою. Для купівель в Інтернеті краще використовувати перевірені Інтернет-майданчики, адміністратори яких можуть гарантувати вам повернення коштів у разі, якщо товар не буде відправлено або він буде неналежної якості. Якщо ж у вас є необхідність скористатися послугами невідомого вам Інтернет-магазину, тоді обов’язково вивчіть відгуки про продавця та купуйте товари з накладеним платежем – сплачуйте вартість товару після отримання та огляду.

Інформація про те, що люди з усіх регіонів України можуть подати заявку на допомогу, активізувала не лише заявників, а й шахраїв. Громадянам все частіше надходять повідомлення про виплати у смс та месенджерах з посиланням, за яким можна подати заявку. І якщо людина вводить там дані своєї картки з неї зникають кошти. Ніколи не переходьте за такими посиланнями. Ви втратите свої гроші.

Повідомлення нібито від банківських установ про блокування вашого рахунку тощо. Зазвичай такі повідомлення містять заклики до відправлення ваших даних, наприклад, пін-коду до картки, номера, терміну її дії чи CVV-коду. У такому разі варто звернутись до банку за офіційною електронною адресою або офіційним номером телефону для уточнення ситуації.

Зазначені вище варіанти шахрайств є найпоширенішими, але не виключними. З кожним днем з’являються нові їх види. Для того щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто дотримуватись таких правил:

- не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах;

- нікому не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код;

- перевіряти гіперпосилання та наповнення сайту на відповідність офіційним даним компаній;

- у разі отримання листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла;

- не робити передоплати у неперевірених Інтернет-магазинах;

- не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку;

- у жодному разі не повідомляйте даних щодо ваших банківських карт та рахунків стороннім людям.

Будьте уважними та не дайте шахраям вас ошукати.

Відділ комунікації поліції Сумської області (https://www.facebook.com/policesumy/posts/pfbid032kNr4YoV16bxCnr8nYXV1pCAAkoLESgfB1DV75EiD8mvTzRNsdGWKQq7EadWTpUSl)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь