Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

СВІДОК У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

Дата: 31.03.2023 11:29
Кількість переглядів: 123

Фото без описуОчільниця #Липоводолинського_бюро_правової_допомоги Наталія Пилипенко провела правопросвітницький захід для депутатів Липоводолинської селищної ради та службовців органів місцевого самоврядування на тему :" Свідок у кримінальному провадженні: права, обов'язки та відповідальність".

☝️Свідок – це фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань (ч. 1 ст. 65 Кримінального процесуального кодексу України.

👀Будь-який громадянин України, якщо він став свідком події, що розслідується, незалежно від його положення може бути допитаний як свідок, крім випадків встановлених законом. Вік свідка кримінальним процесуальним законодавством не обмежений.

☝️Виклик до слідчого, прокурора, іншого правоохоронного органу передує направлення письмового повідомлення, яке може бути оформлене в двох формах:

1️⃣Повідомлення – процесуальна дія за допомогою якої слідчий або інший правоохоронний орган повідомляє свідка про дату, час та місце проведення допиту (направляється, якщо участь свідка не є обов’язковою) – ст. 111 КПК України.

2️⃣Повістка – надсилається поштою, іншим засобом зв’язку, викликом по телефону або телеграмою, якщо участь свідка є обов’язковою – ч. 1,2 ст. 135 КПК України.

За загальним правилом свідок має отримати повістку не пізніше ніж за три дні до дня, коли він зобов’язаний прибути за викликом. У повістці про виклик зазначається:

✔️прізвище та посада слідчого, прокурора, який здійснює виклик;

✔️найменування та адреса установи, до якої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

✔️ім’я (найменування) особи, яка викликається, та її адреса;

✔️найменування (номер) кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик;

✔️процесуальний статус, в якому перебуває викликана особа;

✔️час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаної особи;

✔️процесуальна дія (дії), для участі в якій викликається особа;

✔️наслідки неприбуття особи за викликом із зазначенням тексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосування приводу, та здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження;

✔️передбачені Кодексом поважні причини, через які особа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідь повідомити про неможливість з’явлення;

✔️підпис слідчого, прокурора, який здійснив виклик. (ст.137 КПК України).

❗️Якщо особа не з’явилась за викликом до слідчого, прокурора, іншого правоохоронного органу, до неї може бути застосовано декілька видів впливу:

📎накладення грошового стягнення у розмірі від 0,25 до 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

📎привід на підставі ухвали суду, в разі якщо особа злісно ухиляється від явки до слідчого/прокурора, іншого правоохоронного органу, який полягає у примусовому супроводженні особи до місця її виклику в зазначений в ухвалі час.

☝️Стаття 66 КПК України передбачає, що свідок має право:

✔️знати, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні він допитується;

користуватися під час давання показань та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката;

✔️відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім’ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім’ї кримінального правопорушення, а також показання щодо відомостей, які згідно з положеннями статті 65 КПК України не підлягають розголошенню;

давати показання рідною або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача;

✔️користуватися нотатками і документами при даванні показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших відомостей, які йому важко тримати в пам’яті;

✔️на відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для давання показань;

✔️ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноруч робити такі доповнення і зауваження;

✔️заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом;

✔️заявляти відвід перекладачу.

☝️Водночас свідок зобов’язаний:

📎прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду;

📎давати правдиві показання під час досудового розслідування та судового розгляду;

📎не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, що здійснюються (здійснювалися) під час нього, і які стали відомі свідку у зв’язку з виконанням його обов’язків.

☝️Під час допиту кожен свідок допитується окремо, без присутності інших свідків.

Згідно з КПК України допит не може продовжуватися без перерви понад 2 години, а в цілому – понад 8 годин на день. У разі допиту свідок попереджається про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за давання завідомо неправдивих показань.

☝️Особа має право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона в законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо) або які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення, а також щодо службових осіб, які виконують негласні слідчі (розшукові) дії, та осіб, які конфіденційно співпрацюють із органами досудового розслідування.

☝️Особа, яку допитують, має право використовувати під час допиту власні документи і нотатки, якщо її показання пов’язані з будь-якими обчисленнями та іншими відомостями, які важко зберегти в пам’яті. За бажанням допитуваної особи, вона має право викласти свої показання власноручно. За письмовими показаннями особи їй можуть бути поставлені додаткові запитання.

💬Юристка також додала, що «згідно ст. 63 Конституції України, особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. А також кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Статтею 59 Конституції України закріплено, що кожен є вільним у виборі захисника своїх прав».

Довідково:

✅ Єдиний номер контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103, дзвінки безкоштовні в межах України

✅Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).

✅Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

✅Готові правові консультації розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid» https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

#ПравоваДопомога #LegalAid



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь