Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

МІСТА ГЕРОЇВ: ТРОСТЯНЕЦЬ І ОХТИРКА

Дата: 27.03.2023 13:31
Кількість переглядів: 151

Фото без описуМинулого року ці міста найбільше на Сумщині постраждали від росіян

Як написав у соцмережах т.в.о. голови Сумської обласної військової адміністрації Тарас САВЧЕНКО, Тростянець був один місяць і два дні в окупації. Ворог перетворив частину міста на руїни. Росіяни катували та вбивали мирних жителів, руйнували будинки, грабували.

Масштаби руйнувань можна побачити відразу, прибувши на залізничну станцію. Серед пошкоджених будівель і місцева лікарня. Її розстрілював російський танк. Росіяни також блокували станцію екстреної допомоги, розстріляли авто ритуальної служби і не давали можливість забрати тіла людей з вулиць. Вони, фактично, тримали жителів Тростянця в заручниках, тероризуючи і вбиваючи.

Але навіть в таких умовах тростянчани не здалися. Вони партизанили, волонтерили, допомагали військовим звільняти місто від росіян. 26 березня 2022 року Тростянець був звільнений від ворога.

Охтирка – місто Герой. Не зумівши взяти Охтирку, росіяни перейшли до тактики терору. Місто обстрілювати Градами, а 26 лютого з літаків скинули на нього три вакуумні бомби. Вони зруйнували будівлі на території військової частини, де загинули щонайменше 70 людей. І завдали великих руйнувань найбільшому міському житловому масиву Дачний.

У подальші дні російські загарбники щодня обстрілювали Охтирку з реактивної артилерії та здійснювали авіанальоти. Російська авіація зруйнувала більшу частину інфраструктури міста. Утім, люди не здавалися. Без тепла, частково без води та електроенергії знаходили сили боротися.

За незламність та безперервний опір, 24 березня 2022 року Указом Президента України місту Охтирка присвоєно почесну відзнаку Місто-герой України.

#МістаГероїв



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь