A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ПРО ЕПІЗООТИЧНУ СИТУАЦІЮ ТА ПОСИЛЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА ЗАГОТІВЛЕЮ МОЛОКА ВІД ДРІБНОТОВАРНОГО ВИРОБНИКА

Дата: 29.07.2022 15:36
Кількість переглядів: 494

Щороку Липоводолинською районною державною лікарнею ветеринарної медицини проводиться весняна диспансеризація великої рогатої худоби з обов’язковим дослідженням на інфекційні хвороби та щепленням.  В поточному році проведення весняної диспансеризації  ВРХ залишилось на низькому рівні з декількох причин, а саме:

- безвідповідальне ставлення господарів тварин до проведення обов’язкових досліджень та щеплень ВРХ, що несе загрозу, в першу чергу,  для життя і здоров’я населення (реалізується молоко від недосліджених корів),  а також створюються умови для   виникнення та поширення інфекційних хвороб таких як лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, сибірка.

- відсутність паливно-мастильних матеріалів в достатній кількості.

Після придбання пального проведення заходів відразу продовжиться.

Наголошуємо, що відповідно до п.7 ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов'язана з утриманням та обігом тварин, зобов'язані: доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. За порушення даної статті Кодексом України про адміністративні правопорушення ( ст. 107) передбачено притягнення до адміністративної  відповідальності власників таких тварин.

Також інформуємо про те, що 06.05.2022 року набрав чинності Наказ міністерства аграрної політики та продовольства від 07.04.2022 року № 209 (Реєстрація: Мінюст України від 25.04.2022 № 45237788) «Про затвердження гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока».

Даним наказом затверджено вимоги, які встановлюють гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільського господарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Насамперед наказом передбачено вимоги до:

  • первинного виробництва молока, включно з вимогами щодо контролю за станом здоров’я тварин та за використанням ветеринарних препаратів;

  • приміщень і обладнання для доїння та приміщень для зберігання молока;

  • доїння первинної обробки та збирання молока пунктами;

  • осіб (персоналу), які здійснюють доїння, первинну обробку, заготівлю та транспортування молока в пункти або на переробну потужність;

  • пунктів заготівлі молока та збирання молока в    пунктах і транспортування його на переробну потужність;

  • дослідження молока на відповідність критеріям, установленим Вимогами до безпечності та якості молока та молочних продуктів та вжиття заходів у разі виявлення невідповідностей.

Даний документ Ви можете знайти за посиланням: https://ips.ligazakon.net/document/view/re37788?an=1

З огляду на вищевикладене, пропонуємо старостам провести роз’яснювальну роботу серед власників тварин на підпорядкованих територіях щодо необхідності проведення обов’язкових досліджень та щеплень великої рогатої худоби, та проінформувати про набрання чинності наказу № 209 від 07.04.2022 року «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока».

 

За матеріалами Липоводолинського відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  Роменського управління ГУ ДПСС в Сумській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь