A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

У ЯКОМУ ФОРМАТІ РОЗПОЧНУТЬ РОБОТУ ЗАКЛАДИ ОСВІТИ ЛИПОВОДОЛИНЩИНИ З 1 ВЕРЕСНЯ 2022 РОКУ?

Дата: 13.07.2022 11:26
Кількість переглядів: 426

Фото без описуЦе питання цікавить багатьох жителів нашої громади, а особливо батьків діток, які є вихованцями закладів дошкільної освіти та учнями шкіл.

З червня цього року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 24 червня 2022 року № 711 «Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні», в якій йдеться, що обласним та Київській міській військовим адміністраціям разом із засновниками закладів освіти забезпечити організацію початку навчального року залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці та установити тривалість 2022/23 навчального року з 1 вересня 2022 р. по 30 червня 2023 року.

Під час брифінгу голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ повідомив, що новий навчальний рік на Сумщині планується розпочати вчасно і в очній формі. Поряд з цим очільник області наголосив, що головним приорітетом в підготовці до нового навчального року є безпека учнів. Саме тому в закладах освіти, які не розташовані в безпосередній зоні ризику (+ 40 км від лінії бойових дій) та не зруйновані, мають бути витримані всі безпекові моменти, а це:

- у кожному закладі освіти (або у безпосередній близькості) має бути укриття (не просто підвал, а спеціально обладнане приміщення), розраховане на всіх учасників навчального процесу (учні, педагоги, вихователі, техперсонал);

- наявність в укритті вентиляції, аварійного виходу, дотримання температурного режиму, освітлення, запас питної води, медикаментів, продуктів харчування, лави чи стільці та інше.

Детальніше з основними вимогами до укриттів можна ознайомитися тут (за матеріалами Державної служби України з надзвичайних ситуацій).

У нашій громаді є укриття у 4 закладах - Калінінська ЗОШ І-ІІ ступенів (найпростіше укриття), Липоводолинська СШ І-ІІІ ст., Липоводолинський ясла-садок "Веселка", Яснопільщанський НВК – це протирадіаційні укриття. В усіх інших закладах - укриття відсутні.

Була створена комісія, яка 23 червня 2022 року провела обстеження і визнала, що укриття обмежено придатні. Недоліки, які є: наприклад, Липоводолинська СШ - відсутня вентиляція, відсутній аварійний вихід, сховище може вмістити 100 осіб, а у закладі навчається 534 учні, а ще персонал, відсутній паспорт укриття, підвищена вологість, висота приміщення не відповідає вимогам, якщо збільшувати висоту, то дійдемо до ґрунтових вод, не дотримано протипожежних норм, відсутні медикаменти, тощо.

«Проблема не у коштах, які необхідно виділяти, а в тому, що казначейство не пропустить проплати по 590 постанові КМУ. І головне дозвіл на очне навчання ми маємо отримати від комісії, яка буде сформована на рівні області. Є пропозиція від керівника закладу освіти Липоводолинська СШ І-ІІІ ст. прийти і подивитися укриття на власні очі. Зрозумійте, саме керівник закладу освіти, засновники нестимуть відповідальність за безпеку учнів та працівників. Очільник громади робить усе можливе, щоб громада працювала повноцінно. Але безпека учнів - це перш за все», - наголосила перший заступник селищного голови Ольга ХИЖНЯК.

Зі слів директора Липоводолинської СШ І-ІІІ ступенів Ірини ВОВК: «Я за те, що очне навчання краще, з якого боку не глянь. Як для дітей так і для вчителів та батьків і для мене як керівника. Але сьогодні у країні війна. Ми з вами живемо в області частина якої щоденно обстрілюється ворогом із різних видів зброї. Крім того декілька разів у день лунає тривога. Спрогнозувати коли саме буде повітряна тривога ніхто не зможе».

За інформацією директора, даному навчальному закладі станом на 1 вересня 2022 року буде перебувати більше 600 осіб (учнів та працівників). Протирадіаційне укриття, яке у 80 роках збудоване не відповідає сьогоднішнім вимогам і може вмісти 100 осіб з розрахунку 0,56 м на одну особу. На жаль, наявне укриття точно не захистить від влучання ракети.

 «Я вважаю, що здобувати знання можна і дистанційно. Педагоги закладу прикладають для цього максимум зусиль. Головне це безпека ваших дітей, за яких я несу відповідальність під час освітнього процесу. А найважливіше завдання закладу освіти - це зберегти життя та здоров'я кожної дитини. Бажаю всім миру, здоров'я та щасливих дітей поряд. А головне живих і здорових», - говорить Ірина Іванівна.

Звертаємо Вашу увагу, що директор Липоводолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів Вовк І. І. запрошує у п'ятницю 15.07.2022 р. о 10.00 год всіх охочих батьків подивитися на стан протирадіаційного укриття, яке знаходиться у закладі освіти.

На засіданні сесії Липоводолинської селищної ради, яка відбулась 12 липня 2022 року, депутати підтримали пропозицію порушити клопотання перед Сумською обласною військовою адміністрацією про організацію початку навчального року з використанням технологій дистанційного навчання до стабілізації безпекової ситуації у зв'язку із відсутністю умов для забезпечення безпеки учасників освітнього процессу в умовах воєнного стану, а рішення щодо проведення навчального процесу очно чи онлайн будуть прийматися органом місцевого самоврядування наприкінці серпня.

На жаль школи, дитячі садочки, торгові центри, жд-станції та інші місця великого скупчення людей досить часто є об’єктами ворожих обстрілів. Навіть на драмтеатр у Маріуполі, де у сховиші перебували люди, а перед входом до нього був напис «Діти» вороги завдали надпотужного авіаудару, який перетворив будівлю на руїни. Таких прикладів безліч.

Не забувайте, що рішення приймають громади, суб'єкти освіти. І ці рішення будуть лише в інтересах дітей.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь