A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ЗІ СТАРОСТАМИ ОБГОВОРИЛИ ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ

Дата: 29.04.2021 15:33
Кількість переглядів: 525

Фото без опису28 квітня 2021 року селищний голова Володимир ШТАНЬКО провів зустріч з старостами старостинських округів, членами виконкому щодо оптимізації закладів освіти Липоводолинської селищної територіальної громади, а саме: Московського навчально-виховного комплексу, Панасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Кімличанського закладу дошкільної освіти «Оленка». Найбільшою проблемою цих закладів освіти є невелика кількість учнів і тенденція до її зменшення у найближчому майбутньому.

На жаль, погіршення демографічної ситуації, масова міграція молоді із сіл у міста та за кордон сприяли утворенню малокомплектних шкіл, де низькою є наповнюваність класів. Сьогодні освітня галузь вимагає насамперед забезпечення якісних знань та ефективного використання бюджетних коштів. Саме тому постало питання оптимізації закладів освіти громади.

Заступник селищного голови Ольга ХИЖНЯК представила присутнім старостам та учасникам зустрічі дані про наповнюваність класів станом на 24.04.2021 року, фінансове забезпечення закладів, звертаючи увагу, що школи з малим наповненням є фінансово не підйомними і освітньої субвенції навіть на оплату праці вчителів не завжди вистачає, а на покращення матеріально-технічної бази у школах з малою кількістю дітей фінансового ресурсу взагалі немає. Очікується прогнозована мережа, яка налічуватиме 78 повних класів, 11 – неповних, 17 – нульових. Фактичне наповнювання класів по громаді складає 12,8%. Зазначимо, що освітня субвенція надається лише на утримання повних класів, а решта фінансується з місцевого бюджету.

Звичайно, оптимізація шкіл передбачає звільнення педагогів. Якщо говорити про ефективне використання коштів – ми повинні пройти етапи скорочення. Не секрет, що подекуди директор і вчителі становлять кількість, яка наближається до кількості учнів у школі. Настав час рахувати кошти. І це повинна робити громада, яка має стратегію розвитку.

Підсумовуючи, заступник селищного голови Ольга ХИЖНЯК наголосила, що оптимізація навчальних закладів має на меті формування спроможної повноцінної освітньої мережі. Наша громада здатна надавати освітні послуги в затишних сучасних класах із відповідним матеріально-технічним забезпеченням. Логістика продумана, школи об’єднуватимуться за принципом найближчого розташування (сусідні населені пункти). Транспортом школярі будуть забезпечені, проблеми з дорогами вирішуються, на скільки це можливо в умовах сьогодення.

Зазначимо, що 23, 27 та 28 квітня вже відбулися громадські обговорення щодо припинення діяльності шляхом ліквідації Московського навчально-виховного комплексу, Панасівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів та Кімличанського закладу дошкільної освіти «Оленка». Звичайно ж, це питання болюче для села, тому зустрічі були емоційно насиченими. Усі розуміють, що батьки й діти звикли до умов які мають, їм зручно, що навчальний заклад у їх населенному пункті, а працівники школи бояться втратити роботу. Тому наразі є соціальне напруження серед жителів сіл, батьків та педагогів під час обговорення цього непопулярного рішення.

Та остаточне рішення приймуть депутати на сесії селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь