A A A K K K
для людей із порушенням зору
Липоводолинська громада
Сумська область, Роменський район

ВІТАННЯ ДО ДНЯ СЕЛА БАЙРАК!

Дата: 12.09.2020 14:02
Кількість переглядів: 691

Фото без описуШановна громадо Байрацького старостинського округу! 12 вересня  Байрак  відзначає День народження! Саме в цей день  1943 року село звільнили від фашистських окупантів.

Історія села Байрак бере початок з ХІХ ст. У тяжкі часи для українського народу,  коли земля належала поміщикам, а обробляли її селяни-кріпаки, люди у відчаї залишали панські маєтки, тікали у пошуках кращої долі і вільного життя. Родюча земля, захищений  від холодних вітрів, порослий лісом яр, приваблювали людей. Так виникло невелике поселення, яке назвали Байрак.

Минали роки. Навколо Байрака утворилися хутори: Михайлівка,  Ющенківка, Довга Лука, Туневе, Липівка. У 1927 році мешканці Байрака вступили до колгоспів “Червоний лан» та «Ранок», які у 1929 році об’єдналися в колгосп «Ясна Зірка». З 2004 року на землі села Байрак господарює  ТОВ «Альянс».

З 2019 року утворено  Байрацький старостинський округ з центром в с.Байрак який входить до Липоводолинської об’єднаної територіальної громади та налічує 680 жителів. Найстаршою жителькою села є Самілик Антоніна Панасівна, якій виповнилося 89 років, а наймолодшою - Майборода Марія Владиславівна, яка народилася 09 червня 2020 року.

Мешканці байрацького старостинського округу були учасниками бойових дій на території інших держав – Барановський Іван Михайлович, Яременко Олексій Олександрович, Домашенко Володимир Степанович, Цапенко Віктор Вікторович. З 2014 року байрачани були учасниками АТО на сході України – Карпенко Олександр Юрійович, Косюшко Роман Миколайович, Дорошенко Роман Борисович, Сердюк Катерина Юріївна, Яцура Олександр Миколайович, Зозуля Олександр Вікторович, Зозуля Андрій Олексійович, Дубовик Олександр Васильович, Рудюк Вадим Олександрович, Івашенцев Олег Сергійович, Педенко Дмитро Сергійович, Федчун Володимир Миколайович, а деякі з них  і до цього часу приймають участь в ООС у складі Збройних сил України.

Село продовжує жити своїм активним життям. Багато подій, що відбуваються у селі у великій кількості проходять за участі та з допомогою ТОВ «Альянс». Підтримка спортивного духу, навчання в школі та садочку, забезпечення культурного просвітництва, благоустрій на території старостинського округу всі ці фактори спонукають до висловлення слів щирої вдячності місцевому товариству «Альянс» та його директору Івану Демченку. Ваша допомога та підтримка є вагомою у досягненні різних  позитивних результатів важливих для повсякденного життя старостинського округу.

З дбайливістю про землю села проходить паралельно турбота про духовність його мешканців. Свою турботу та доброту душі Іван Демченко виразив побудувавши в  селі Байрак храм святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, а 12 вересня 2017 року архієпископ Сумський і Охтирський Мефодій освятив новозбудований храм.

Директор товариства не оминув своєю увагою і дозвілля молодшого населення старостинського округу. Маючи інтерес до спорту Іван Олександрович спонукав молодь до ведення здорового способу життя, відремонтувавши спортивний зал  села Байрак та побудувавши два сучасних спортивних стадіони для гри у футбол та міні футбол. На цих стадіонах молоде покоління з радістю грають у різні ігри, та проходять тренування сільської футбольної команди, яку ТОВ «Альянс» також активно підтримує.

Дорогі земляки! Прийміть найщиріші вітання з нагоди Вашого свята — Дня села. Низький уклін і велика шана вам за самовіддану працю, за любов до рідного села, за внесок у розвиток та добробут громади.

Від щирого серця  зичимо здоров’я, добра, достатку, миру, щедрої долі, щоб Байрак зростав і розквітав завжди, щоб дзвеніла тут пісня крилата, гули новосілля, весілля, родини і радості й щастя було у вас багато.  Щоб кожному з вас посміхалася доля, Господь дарував наснагу і сили, щоб ви проживали у дружньому колі і працею славили ваші родини.

 

З повагою

Селищний голова                                                             Сергій НИЩЕТА

 

Депутат Липоводолинської 

селищної ради                                                                     Василь ФЕЦАК

 

Виконуючий обов’язки старости

Байрацького  старостинського округу                           Сергій ЯЦУРА

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь